VREDE is NIET de AFWEZIGHEID van CONFLICTEN, maar de mogelijkheid conflicten met VREEDZAME middelen te OP TE LOSSEN … 

Auteur: 

  • Ronald Reagan
EDDIS
01/10/21

Vrijdag PSYCHOLOGIE

TWEE EGELS

Conflicten doen wat met een mens of dit nu een conflict is tussen man of vrouw of een conflict in een (familie) bedrijf. Het doet echt wat met de mens en zijn (mentale) gezondheid. Mensen worden er, als het aanwezig blijft,  letterlijk ziek van …
Een mooi artikel van Rika Ponnet uit haar relatiepraktijk. Zeker de moeite om eens te lezen

Tussen hen: een mijnenveld, een steekspel. Het gevoel een andere taal te spreken.

Ze zijn al jaren samen, maar het liep nooit zo moeilijk als vandaag. Geen dag ervaart hij als gewoon, hij heeft het gevoel een hoofdrol te spelen in een dramareeks zonder einde.

Al de pijnlijke anekdotes heeft hij opgeschreven, vanuit een grote nood ze te vertellen, voor het eerst. Hij heeft haar mails uitgeprint, de enige manier waarop ze nog communiceren, een frustratiestroom in een aanvallende taal? Hij ziet er afgetobd uit, zijn lichaam een spanningsboog. Het maakt hem ziek, haar niet-aflatende kritiek, haar dwingende, conflictueuze manier van zijn.
Hij begrijpt het ook niet , twee hooggeschoolde intelligente mensen. Professionele activiteiten die communicatieve vaardigheden op niveau vereisen. Waar dat ook lukt. En dan tussen hen, een mijnenveld, een steekspel. Het gevoel een andere taal te spreken. De verwijten: autist maar ook narcist, emotioneel gehandicapt, niet in staat om te verbinden, beperkt, egoïst, nooit oog voor haar of haar noden. Dat ze niets betekent in zijn leven, als ze vertrekt er van haar niets bij hem zal overblijven.

Hij verdedigt met vuur en vlam. Alle momenten waarop hij exact deed wat zij hem verwijt niet te doen. Hij praat alsof ze er is, de lege stoel naast hem waarop zijn blik rust. Als hij uitgeraasd is, de lijst afgevinkt, luisteren we naar de vogels in mijn tuin, het ruisen van een zachte zomerregen.
Ik erken zacht de pijn die uit haar en zijn verhaal spreekt. Het gevoel elk aan een kant van diep water te staan roepen. Terwijl ik daaronder een verlangen zie. Om bij elkaar te kunnen zijn, in harmonie. Om zichzelf te mogen zijn, geaccepteerd. Dat uit al haar boodschappen spreekt: zie mij graag, toon dat ik belangrijk ben voor jou. En uit zijn verdediging: zie mijn goede bedoelingen, ben ik goed genoeg voor jou.
Zijn schouders zakken een aantal centimeters. Zo is het, zegt hij. Zij voelt zich klein en afgewezen, hij ook. Twee opbollende egels zie zich in die stekelige cocon eenzaam en onbegrepen voelen. En dan zijn obligate vraag. Een oplossing, een remedie, al twijfelt hij. Want ze zijn allebei zo uitgeput. Ik bevestig de moeilijkheid.
De opdracht die veel energie vraagt, opbouw van vertrouwen, de bereidheid tegemoet te komen en het eigen gedrag te bekijken. Het leren spreken vanuit verlangen en niet vanuit pijn en angst. Het leren vragen van wat men echt nodig heeft. Het vervellen van alles wat stekelig is, de liefdevolle omgang met de pijn van de ander, met de eigen pijn.
Hij wil rust. Hij ziet alleen een berg, waar hij niet meer op wil, oorlogsmoe is hij. En of het toch niet zo is, dat wat goed is, simpel is, geen werken. Het dan vanzelf gaat. Het als vanzelfsprekend is.
Op dat laatste pik ik in. ‘Vanzelfsprekend’ duidt mooi wat er nodig is om tot de verbondenheid te komen waarnaar hij snakt. Een veilig klimaat, een accepterende houding en communicatiestijl, graag zien. Waarbij ervan uit wordt gegaan dat wat je doet of zegt, nooit intentioneel kwetsend is. En als het niet aansluit of pijnlijk landt, het hoogstens wijst op een onvermogen om de boodschap juist te brengen. In zo’n relatieklimaat wordt vanzelf gesproken over wat woorden doen, over wat er verlangd wordt, over hoe dingen binnen komen. En hoe vaker je dit doet als koppel, hoe vanzelfsprekender vanzelf spreken wordt.

Bron: Rika Ponnet De relatiepraktijk – Column in Billie 

Rita Ponnet is relatie-experte en seksuologe. Ze leidt het relatiebemiddelingsbureau Duet. Voor Billie reflecteert ze elke week over een relatievraag.

Aantal keer bekeken

1318