SYMPATHIE is de BRON van onze MORELE instincten… 

Auteur: 

  • David Hume
EDDIS
25/01/19

Vrijdag FILOSOFIE

Mede-zijn …

David Hume (1711-1776)  is een Schotse filosoof  en geschiedschrijver uit de tijd van de Verlichting.  Hij was een van de belangrijkste empiristische (*)  filosofen en zijn ideeën zijn van grote invloed geweest op Immanuel Kant.

Voor Hume ligt de basis van ons handelen niet in ons denken, maar in sympathie – een gevoel van MEDE-ZIJN. Je zou kunnen zeggen dat ieder mens in de kern de BEHOEFTE heeft om op gevoelsniveau geluk te ervaren. Iedereen heeft daarin natuurlijk diens eigen patronen ontwikkeld om dat gevoel te evenaren. Humes inzicht kan raadzaam zijn wanneer je bijvoorbeeld negatieve gevoelens jegens iemand hebt, omdat diegene bijvoorbeeld iets vervelends heeft gedaan. Kijk eens vanuit de ander, en bedenk je waarom diegene zoiets zou doen. Vaak blijkt er achter een onaangename handeling een BEHOEFTE TE ZITTEN  om gezien te worden. En bijna net zo vaak opent dit deuren, waarachter blijkt dat de andere eigenlijk hetzelfde wil.

Het is mooi om te lezen dat men er toen al achter was dat in elke BOODSCHAP ongeacht de INHOUD of de VORM  =  een uiting van een BEHOEFTE !

(*) Het empirisme is een filosofische stroming waarin gesteld wordt dat kennis slechts uit de ervaring voortkomt. Volgens de kennistheorie van het empirisme bezit de mens geen enkele vorm van aangeboren kennis (innatisme) en moet zijn geest opgevat worden als een onbeschreven blad (tabula rasa). Het empirisme staat in deze kennistheoretische opvatting tegenover het rationalisme, dat de rede en het denken aanwijst als voornaamste kennisbron.

In memoriam - Etienne Vermeersch (1934 -2019) is overleden en was een invloedrijke Vlaamse intellectueel en academicus en groot (dwars)denker. Op zijn grafschrift staat "Non fui, fui, non sum, non curo" - Ik was niet, ik ben niet meer, ik trek het mij niet aan...

Aantal keer bekeken

2385