Je bent op drie manieren VERBONDEN: met het omhullende LICHAAM, met de goddelijke OORSPRONG en met uw MEDEMENSEN

Auteur: 

  • Marcus Aurelius
EDDIS
06/07/18

Vrijdag FILOSOFIE

VERBONDEN ZIJN?  Wanneer je je leven overpeinst, kun je je afvragen waar je je bestaan op kunt baseren. Alle dingen de we meemaken en alle kennis die we opdoen maakt WIE en HOE we zijn, maar wat gaat daaraan vooraf? In andere woorden, wat MAAKT dàt we zijn? Zo’n mooie overpeinzing is gedaan door Marcus Aurelius, die al redenerend het menselijk bestaan terugvoert op 3 relaties.
Het eerste dat we kunnen zeggen over ons ZIJN is dat wij lichamelijk zijn, we hebben een lichaam dat bestaat in de wereld. Aldus de eerste relatie: die van onszelf met materiële omhulsel. Het tweede dat wij kunnen zeggen is dat wij levend zijn, ons lichaam beweegt en verander continu. De OORSPRONG van al het leven ziet Marcus Aurelius als een goddelijke (universele) kracht, waar wij een tweede relatie mee hebben.  Het derde dat we met zekerheid kunnen zeggen over ons bestaan is dat wij RELATIES aangaan met anderen. Onze medemensen ten slotte maken ons bestaan helemaal COMPLEET…   (bron: Louise van Benschop)   

 

Goesting in meer?

Inspelend op deze overpeinzing van VERBONDENHEID van Keizer - Filosoof Marcus Aurelius, die leefde in de 2de eeuw (121-180), wil ik jullie graag met veel plezier de aandacht vestigen over het tot nu langslopende Harvard-onderzoek naar volwassen dat ooit gedaan is met “de vraag wat houdt ons gezond en gelukkig, ons leven lang?”  75 jaar lang volgden de onderzoekers het leven van 724 mannen, jaar na jaar, met vragen over hun werk, hun huiselijk leven, hun gezondheid, vragen die we uiteraard stelden zonder te weten hoe hun levensverhaal zou uitdraaien.

Als je nu zou investeren in je toekomstige beste ik, waar zou je dan je tijd en je energie in stoppen?

Echt nieuwsgierig? Dan moet je deze 5 steren Ted video zeker eens bekijken en  je zal begrijpen wat het heeft te maken met verbonden zijn ;o)   https://www.eddyclaesen.be/i-candy

Aantal keer bekeken

2627