En wij…
Wij maar DENKEN… HOE ZAL DIT
wij maar denken… HOE ZAL DAT
Willen stijgen naar de WOLKEN
en dan vallen op je GAT … 

Auteur: 

  • Toon Hermans
EDDIS
31/05/19

Vrijdag PSYCHOLOGIE
 

Wat maakt ons mens?

Dieren zijn (vaak veel) sterker en sneller dan wij. En toch is het dier ‘mens’ alleenheerser over de wereld. Hoezo? Welnu, twee unieke kenmerken maken het verschil. Uit vergelijkend psychologisch onderzoek is gebleken dat we heel wat cognitieve vaardigheden delen met andere soorten: communicatie, geheugen, sociaal en fysiek redeneren, tradities en empathie, om er een paar op te noemen. Maar dankzij twee unieke menselijke vaardigheden haalt de mens er meer uit dan al die andere soorten. Ten eerste kunnen we ons eindeloos veel uiteenlopende situaties inbeelden die op verschillende manieren aflopen, en we kunnen die scenario’s (*)kaderen in een bredere context van gebeurtenissen die met elkaar verband houden.
Te tweede wisselen we graag van gedachten met onze medemensen, en daardoor krijgen we dingen verwezenlijkt die we in ons eentje nooit voor elkaar zouden krijgen (collectief vernuft).  Die twee eigenschappen – ingebed scenariodenken en drang tot verbinding- verstreken elkaar, en ze hebben veranderd hoe we denken. Ze liggen aan de basis van wat ons mens maakt: taal, moreel besef, cultuur, mentaal tijdreizen, ‘gedachtelezen’ ((trachten te) begrijpen wat een ander denkt) en het vermogen om abstracte verklaringen te bedenken voor de wereld rondom ons en die met elkaar te delen… (bron EOS Psyche&Brein)    

(*) Zodra je beseft dat de toekomst onzeker is, ga je meerdere scenario’s bedenken. Vanaf 4 à 5 jaar zouden kinderen toekomstvaardigheden oefenen.

Aantal keer bekeken

3439