Een DIALOOG begint met STILTE, en KIJKEN naar wat de mensen in je omgeving al DELEN ZONDER iets te ZEGGEN… 

Auteur: 

  • Sira Abenoza
EDDIS
18/09/20

Vrijdag FILOSOFIE

Waarom de Socratische dialoog ons visitekaartje moet worden… 

De eerste tergend trage seconden van haar ‘Ted Talk’ is Sira Abenoza stil en kijkt ze om zich heen. Dan stelt ze haar publiek gerust; ze heeft geen black-out. Ze wil haar publiek laten ervaren waar een werkelijke dialoog uit voorkomt: uit de STILTE. Als oprichtster van het Instituut voor Socratische Dialoog en hoogleraar maatschappelijk verantwoord ondernemen, bedrijfsethiek aan ESADE Business and Law School in Barcelona weet Abenoza waar ze het over heeft.

Haar belangstelling voor het verbeteren van de DIALOOG tussen mensen ontstond toen zij twee studies deed. ’s Ochtends volgde ze college aan een Business School tussen studenten die alleen maar geïnteresseerd waren in zo snel mogelijk veel geld verdienen. ’s Middags zat ze tussen de filosofiestudenten die eindeloze gesprekken voerden over het verbeteren van de wereld. En ze besefte dat de managers-in-opleiding later de macht zouden hebben om de wereld te veranderen en de filosofen in spe juist niet, terwijl die wel goede ideeën hadden over welke richting het op zou moeten. Die moesten dus met elkaar in gesprek komen. Maar weten wij eigenlijk wel wat een echte dialoog is? In politiek of media zien we alleen ‘GLADIATOREN’ die een strijd willen winnen en niet werkelijk willen luisteren, leren en groeien door uitwisseling met een ander. Daarom leert zijn haar studenten, maar bijvoorbeeld ook gevangenen, hoe dat laatste moet… (bron: Filosofie Timon Meynen)  

Ted Talk zien? Klik hier
P.S. bij het uittypen van deze spreuk kijk en luister ik naar Terzake… zouden onze politieke leiders al gehoord hebben van Socrates? Van Dialoog? 

Aantal keer bekeken

86