Waarom is het ZO MOEILIJK om BEWUST te worden? Omdat het ZO GEMAKKELIJK is om ONBEWUST te blijven?… 

Auteur: 

  • Jan van Rossum
EDDIS
29/01/21

Vrijdag PSYCHOLOGIE

Is het waar dat we slechts tien procent van ons brein gebruiken?

‘Nee, Nee!’ Zegt Sanne Brederoo, die bij de Rijksuniversiteit Groningen promoveert op het afstemmen van taken tussen de rechter- en de linkerhersenhelft.

‘Het is een hardnekkige fabel’ Oefff…. Zelfs veel psychologiestudenten geloven erin, zo bleek uit onderzoek van psychologen van de Brigham Young University en het Heartland Community College (VS). Volgens Brederoo vindt de mythe zijn oorsprong bij Willam James (1842-1910), een van de grondleggers van de hedendaagse psychologie. Hij liet zien dat kinderen die gestimuleerd worden in hun jeugd (door hen voor te lezen, naar musea mee te nemen of aan te zetten tot nadenken), beter functioneren als ze volwassen zijn. Zo ontstond het idee dat veel mensen een soort ‘onbenut potentieel’ in huis hebben. ‘Daar zijn dan allerhande goeroes, motivational speakers en auteurs van zelfhulpboeken mee aan de haal gegaan’ aldus Brederoo. Zo belooft illusionist Uri Geller in de inleiding van zij boek Mindpower Kit zijn lezers dat hij het negentig procent onbenutte potentieel van hun brein kan ontsluiten. Brederoo heeft argumenten te over om de mythe te ontkrachten. Opnames van de hersenen laten bijvoorbeeld zien dat overal in het brein hersencellen actief zijn, ook als we even liggen te niksen…
(ik noem dat graag nuttig niksen ;o) en als ik eerlijk ben doe ik dat het laatste jaar veel te weinig)

Daarnaast zijn de hersenen verantwoordelijk voor liefst 20% van ons energieverbruik. ‘Als een deel van ons brein alleen maar zat te suffen, hadden we nu wel een kleiner brein ontwikkeld, dat minder energie vreet, aldus Brederoo. (Bron: Quest psychologie

Aantal keer bekeken

1089