STARTER ?    
START NOOIT een onderneming juist én ALLEEN voor het GELD. START een ONDERNEMING om het VERSCHIL te maken… 

Auteur: 

  • Eddy
EDDIS
20/12/19

Vrijdag FILOSOFIE

Dingen die je tegen jezelf zegt…

In 161 Na Chr. wordt Marcus Aurelius keizer van het Romeinse Rijk, en tot zijn dood in het jaar 180 is hij vrijwel voortdurend aan het front te vinden. Toch weet hij tijdens zijn veldtochten een boek te schrijven (in het Grieks!) met ‘dingen die je tegen jezelf zegt’  (Ta heis heauton), dat in het Nederlands in de loop der tijden is verschenen als Zelfbespiegelingen, Meditaties, Overpeinzingen en Persoonlijke notities.

De stoïsche filosoof vindt dat hij niet geschapen is om zich ‘te koesteren onder de dekens’, ook al erkent hij dat dat ‘prettiger’ is – we zijn immers niet geboren om te genieten of te voelen, maar om te handelen. We zien toch ‘de planten, de mussen, de mieren (…) allemaal hun eigen taak verrichten en op hun manier, meehelpen de kosmos te laten functioneren?’.

Marcus Aurelius moet natuurlijk wel rust nemen, maar ook daaraan heeft de natuur grenzen gesteld. Zoals anderen gegrepen zijn door werk, kunst, geld of  ‘holle roem’, MOET hij als keizer voor ogen houden dat het zijn taak is het algemeen welzijn te bevorderen. (Marcus Aurelius in Persoonlijke notities door Timon Meynen)

Wanneer je s’ morgens vroeg met tegenzin opstaat, heb dan deze gedachte bij de hand: ik sta op om de taak van een mens te verrichten.

Aantal keer bekeken

4917