LIEFDE is de MOEIZAME realisatie dat iemand anders buiten onszelf een EIGEN bestaan heeft…

Auteur: 

  • Iris Murdoch
EDDIS
22/06/18

Vrijdag FILOSOFIE

Liefde en de filosofie lijken elkaar vaak niet echt te liggen. Laat de liefde liever aan schrijvers, kunstenaars, muzikanten of spirituele meesters over, is nog de steeds de meest gangbare opvatting. Niet dat de filosofie oorspronkelijk aan hartstocht heeft ontbroken, noch dat de moderne filosofie het onderwerp onder de vloerkleed schuift, maar liefde blijft als concept moeilijk te vatten. Logisch zou je zeggen, aangezien liefde ook niet om een begrijpen draait. De Ierse filosofe Iris Murdoch, die beter bekendstond als romancier, liet zich vanuit Plato wel inspireren. Voor haar was liefde een relatiebegrip en daarmee de ontdekking van de WERKELIJKHEID. Het vraagt om erkennen of gehoor geven: ‘ik luister; jij mag er zijn.’ En waarom dit zo moeizaam is? Waarschijnlijk omdat liefde vraagt om een geven zonder gelijk iets terug te verwachten… (bron: Fedor Ligthart - even stilstaan)

Goesting in meer? Meer filosofie, meer vragen over de liefde?
Zitten romantische denkbeelden de liefde in de weg? Waarom maken we er zo'n puinhoop van in de liefde? Waarom kiezen we steeds voor de verkeerde partner? Waarom vinden we zo moeilijk de ware, en waarom houden relaties zelden nog lange tijd stand? Is liefde een gevoel of moeten we het meer leren zien als een kunst en een kunde? Wat kunnen filosofen als Plato, Aristophanes en Schopenhauer ons leren over de liefde? Stefaan Van Brabandt zoekt het uit en praat er onder meer over met de hedendaagse filosofen Alain de Botton, Jan Geurtz en Jan Drost.
Kijk dan even naar het mooie programma op canvas:  https://www.canvas.be/video/het-voordeel-van-de-twijfel/seizoen-1/liefde

Aantal keer bekeken

2265