ZOEK niet langer naar ‘HET GOEDE’ in mensen, zoek naar ‘HET AUTHENTIEKE, HET ECHTE’ ... want terwijl het GOEDE vaak in ‘NEPKLEDING’ is GEHULD, ‘is het ECHTE NAAKT, KWETSBAAR én TROTS, ongeacht al de LITTEKENS ...

Auteur: 

  • Eddy
EDDIS
17/07/23

Je huisdier als psycholoog

Huisdieren nodigen ons met hun gedrag en interacties uit om ons open te stellen voor anderen én voor onszelf. En ze geven ons mooie levenslessen mee.

Onvoorwaardelijke liefde

‘Dieren zijn vaak veel meer dan gezelschap,’ bevestigd filosofe Audrey Jougla. ‘We lachen soms met baasjes die stapelgek zijn op hun hond, maar er speelt vaak iets veel diepers tussen hen dan we denken. Mijn eigen hond was mijn dikste vriendin; dertien jaar lang was ze het enige levend wezen dat er elke dag voor me was. Dat is niet altijd zo met familie, vrienden of partners’. Nu scheidingen aan de orde van de dag zijn en heel wat gezinnen uiteenvallen, beschouwt het merendeel van de baasjes hun hond dan ook als “een volwaardig gezinslid”. Waar honden vroeger vooral werden gewaardeerd voor hun nuttige kant als bijvoorbeeld waakjacht- of assistentiehond, zijn mensen vandaag vooral emotioneel verknocht aan hun viervoetige vriend.

De dieren staan bekend om hun trouw – net als Argos, Odysseus’ hond, die zijn meester onmiddellijk herkende, nadat die twintig jaar op reis was geweest – en leren ons wat onvoorwaardelijk liefde is: ze veroordelen ons niet en houden van ons zoals we zijn. Zo bevrijden ze ons van de angst teleur te stellen, die ons bij familie of vrienden vaak bekruipt. Als we het moeilijk hebben, doen onze naasten wat ze kunnen: ze spreken troostende woorden uit, maar vaak voelen we dat ze niet echt begrijpen wat we doormaken. Door zijn aanwezigheid, zijn blik en zijn knuffels geeft een dier meteen instinctief emotionele steun, analyseert Audrey Jougla.

Heel wat recente verhalen zetten de belangrijke rol van huisdieren op moeilijke momenten in de kijker. In Dog medicine vertelt de Amerikaanse Julie Barton hoe haar golden retriever haar redde van een depressie door haar een andere kijk op zichzelf en anderen te geven. Ook de Franse journalist en ex-alcoholicus Stéphane Haskell vertelt over de beslissende rol van zijn hond, die hij in huis nam tijdens zijn eerste maanden van onthouding. Het dier verplichtte hem toen om ‘uit zijn ziekelijke introversie te komen’ en te zorgen voor een ander wezen, dat net als hij beschadigd was door het leven. Of denk aan de aangrijpende film Hachi: A dog’s Tale, waarin de Japanse hond Hachiko tien jaar lang aan het station wacht op zijn gestorven baasje. Hij leert de kleinzoon van zijn baasje wat loyaliteit is.

Wie de film nog niet gezien heeft, zeker eens doen, echt een aanrader!

Hachiko A Dog's Story Music Video From Movie - YouTube

 

Je hond als filosoof

Zoals kinderen ons met hun vragen en opmerkingen de wereld anders leren te bekijken, voeren dieren ons terug tot ESSESSENTIËLE WAARDEN. ‘Mijn hond heeft me meer geleerd dan al mij filosofieboeken samen, ‘vat Audrey Jougla het samen. Op zijn manier is een hond een soort filosoof. Niet in de intellectuele betekenis natuurlijk: hij hanteert geen abstracte concepten, maar laat ons zien wat we nodig hebben en brengt zonder het te weten heel wat deugden in praktijk die door filosofen worden aangeprezen. Met zijn vele dutjes spoort hij ons bijvoorbeeld aan om rust te nemen. Hij moedigt ons ook aan in het NU te leven en leert ons meer op onze intuïtie te vertrouwen.’ Je laten inspireren door zijn gedrag betekent ook het spel en plezier herontdekken (zoals wanneer je hond je bij de deur verwelkomt zodra je thuiskomt), en weer eerlijker en authentieker worden in je vriendschappen. ‘Honden passen een van de morele adviezen – of imperatieven (dwingend, bindend) van filosoof Emanuel Kant toe: “de ander niet beschouwen als een middel, maar als een doel op zich”, verklaart Audrey Jougla. Dat is ook een van de lessen die Stéphanie Haskell zal onthouden van zijn hond Electra, die hem verplichtte contact te maken met een oude dame uit zijn gebouw. Haskell had geen idee dat ze eenzaam was en is nu blij dat hij er voor haar kan zijn. ‘Huisdieren kunnen een cruciale rol spelen in onze moderne, individualistische maatschappij,’ besluit hij. ‘Ze vullen niet alleen een leegte op, maar ze brengen ons ook weer in contact met de essentie, met onszelf.    

Negentig (90) studies - WREED tegen dieren, AGRESSIEF tegen mensen.

Milan Kundera schreef het al in  De ondraaglijke lichtheid van het bestaan:  ‘De echte morele test van de mensheid zijn de banden die de mens heeft met hem die aan zijn genade zijn overgeleverd: dieren.’ Ons gedrag tegenover dieren zegt veel over ons. Dieren peilen onze opvattingen van anders-zijn. Ze verraden hoe we kijken naar mensen die anders zijn dan wij. Wereldwijd zijn er ruim 90 studies die een verband leggen tussen wreedheid tegen dieren en agressief of gewelddadig gedrag tegenover mensen. Anders studies hebben aangetoond dat weinig empathie voor dieren gelinkt is aan het uitsluiten van buitenlanders of minderheden…  

Bron: Psychologies  

Aantal keer bekeken

484