De verkiezingsbeloften van vandaag zijn DE BELASTINGEN van MORGEN... 

Auteur: 

  • Benjamin Franklin
EDDIS
14/02/24

DE BLOEMEN, HET LINGERIESETJE EN HET 5-GANGENDINER ZIJN HELAAS ‘FISCAAL NIET AFTREKBAAR’.   SORRY DAARVOOR ..…
MAAR WEL VAN ONS ALLEMAAL EEN WELGEMEENDE FIJNE VALENTIJN!

 
FISCALITEIT – KOSTEN
WAT ZIJN DE VOORWAARDEN OPDAT KOSTEN WEL AFTREKBAAR ZIJN ?
 
Artikel 49 WIB 1992 luidt thans als volgt:
Als beroepskosten zijn aftrekbaar de kosten die de belastingplichtige (1)in het belastbare tijdperk (2) heeft gedaan of gedragen (annualiteitsvoorwaarde) om (3) de belastbare inkomen te verkrijgen of behouden (finaliteitsvoorwaarde / intentionaliteitsvoorwaarde) en waarvan hij (4) de echtheid en het bedrag verantwoordt (realiteitsvoorwaarde) door middel van (5) bewijsstukken of, ingeval zulks niet mogelijk is, door alle andere door het gemeen recht toegelaten bewijsmiddelen, met uitzondering van de eed (bewijshiërarchie realiteitsvoorwaarde)
 
Als in het belastbare tijdperk gedaan of gedragen worden beschouwd, de kosten die in dat tijdperk werkelijk zijn betaald of gedragen of het karakter van zekere en vaststaande schulden of verliezen hebben verkregen (verduidelijking annualiteitsvoorwaarde) en als zodanig zijn geboekt (boekingsvoorwaarde schulden of verliezen).
 
Artikel 49 lid 1 WIB 1992 bevat dan ook slechts drie basisvoorwaarden voor de aftrek van ‘beroepskosten’:
1.            de annualiteitsvoorwaarde;
2.            de intentionaliteitsvoorwaarde of beter uitgedrukt de finaliteitsvoorwaarde; en
3.            de realiteitsvoorwaarde.
 
Daarnaast verduidelijk lid 2 wat onder de ‘annualiteitsvoorwaarde’ moet worden verstaan. Daarin wordt voor het geval dat een kost (nog) niet betaald of gedragen werd, maar wel een zeker en verstaand karakter van een schuld of verlies heeft verkregen, vereist dat ze als dusdanig in de boekhouding opgenomen is (boekingsvoorwaarde schulden of verliezen).
Slechts die kosten binnen artikel 49 WIB 1992 vallen en bovendien aan de daarin voorziene aftrekvoorwaarden voldoen, mogen vervolgens van die belastbare beroepsinkomsten afgetrokken worden.
 
EENVOUDIG TOCH OF NIET ?
 
Het boek ‘artikel 49 WIB 1992 (ont(k)leed’ van auteur-fiscalist Svjatoslav Gnedasj – waarin ik deze tekst het uitgehaald – geeft lessen uit 90 jaar cassatierechtspraak inzake kostenaftrek en telt maar liefst 758 pagina’s. En dan moet je weten dat Artikel 49 WIB 1992 – slechts één artikel is van het Wetboek.  

Aantal keer bekeken

321