De menselijke rede treft het bijzondere lot dat zij zichzelf voortdurend vragen stelt, die zij niet kan beantwoorden…

Auteur: 

  • Immanuel Kant
EDDIS
19/04/05

Wetenschappelijk bewezen: Bazen zijn psychopaten

Het is nu ook wetenschappelijk bewezen: bazen zijn psychopaten. Drie van elf persoonlijkheidsstoornissen komen meer voor bij managers dan bij gestoorde crminelen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Britse universiteit van Surrey.

Emotieloos en oppervlakkig charmant
Totnogtoe ontbrak wetenschappelijke ondersteuning voor het door velen gedeelde gevoel dat "leidende figuren dikwijls echt pathologisch verschillen van de rest van ons. Er waren al case-studies waaruit bleek dat er echt "succesvolle psychopaten" zijn. Ze werden beschreven als "emotieloos, met oppervlakkige charme en een grenzeloze bereidheid om anderen te gebruiken".

Ze verschillen volgens die case-studies enkel van persoonlijkheidsgestoorde criminele psychopaten in gezagsgetrouwheid en minder impulsiviteit.

Komediantenstoornis
Maar Belina Board en Katharina Frizon van de Universiteit van Surrey wilden nu nagaan of dergelijke bevindingen al dan niet louter anekdotisch zijn. Zij onderzochten daarom of er enige overlapping bestaat tussen de persoonlijkheid van businessmanagers, psychiatrische patiënten en gehospitaliseerde misdadigers (psychopatisch en psyschiatrisch ziek).

De onderzoekers stelden vast dat drie van elf persoonlijkheidsstoornissen meer voorkomen bij managers dan bij gestoorde criminelen. Vooreerst is er wat men kan noemen de komediantenstoornis, wat oppervlakkige charme met zich meebrengt naast onoprechtheid, egocentrisme en manipulatie.

Een tweede stoornis is narcisme: pompeusheid, een op zichzelf gefocust gebrek aan empathie voor anderen, exploitatiedrang en onafhankelijkheid.
Ten derde is er een dwangmatige stoornis bij managers, bestaande uit ondere andere perfectionisme, buitensporige toewijding tot het werk, rigiditeit, koppigheid en dictatoriale tendenzen. (belga)

Leuk en waarschijnlijk nuttig dat men zo'n onderzoek doet... en je houd het niet voor mogelijk wat men allemaal onderzoekt. Geloof mij ik sta daar heel erg voor open. Uiteraard zijn sommige BAZEN psychopaten.. Dit onderzoek spreekt van 3 op 11 of zo'n 27,27 %.. Ok --> Maar dit betekent OOK DAT er bij  72,73 % géén dergelijke problemen voorkomen..

Hoe zou het gesteld zijn met de persoonlijkheidsstoornissen van de WERKNEMERS, VAKBONDEN, POLITICI, ed... ? Heeft men daar al onderzoek over gedaan.... Geloof mij ik en vele andere KMO bedrijven kunnen u daar wel wat over vertellen, hoor !! Breek mijn mond dus niet open. En geloof mij deze "bazen" en KMO bedrijven zorgen wel nog altijd voor de grootste tewerkstelling... maar dat is blijkbaar heel normaal. 86% van alle bedrijven in het oude EU zijn immers KMO bedrijven van 0- 10 werknemers !!  

Dus mensen wat ik bedoel .. zijt a.u.b. voorzichtig met dit van soort van nieuws, de studies zal wel goed zijn.. maar de journalist met zijn titel, is waarschijnlijk niet objectief en wie weet zelf een psychopaat... Vraag hem ook eens wie zijn loonzakje elke maand betaald. Zijn baas ?!

 

Groetjes en nog een fijne dag

Eddy

Aantal keer bekeken

976