AUTHENTIEK zijn is ONVOLMAAKT (durven/mogen) zijn… 

Auteur: 

  • Simon Sinek
EDDIS
10/05/19

Vrijdag PSYCHOLOGIE

De vergeten succesfactor … Succes is

De zoektocht naar zelfverbetering is een literatuurgenre op zich geworden, een dat je bij uitstek in boekenwinkeltjes op de luchthaven terugvindt. Literatuur voor mensen die niet graag lezen, zeg maar. Levensgoeroes presenteren er hun recept voor succes, niet zelden bestaande uit een mix van hard werk, kansen grijpen waar anderen ze niet zien en op jonge leeftijd iets onbestemds in de garage van je ouders beginnen. Dat de boeken elkaar flagrant tegenspreken, deert niet. 'Aan het werk voor dag en dauw' staat er broederlijk naast 'Slaap je rijk'. Een ding hebben de succesrecepten gemeen: de illusie van controle. U bepaalt zelf uw succes.

De Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman, die wel vaker in deze column figureert, doorprikt graag de illusie van controle. Zijn eenvoudige recept? SUCCES  = TALENT + TOEVAL. Het recept voor ontzettend veel succes? Een KLEIN beetje MEER TALENT + ONTZETTEND VEEL TOEVAL. Over talent kunt u alles lezen in het zelfverbeteringsgenre, maar ik ben de jongste tijd vooral geïnteresseerd in de wetenschap van dat toeval. GELUK hebben, kunnen we dat analyseren en begrijpen? Ja, er zijn patronen in toeval. Daarom niet altijd voorspelbare patronen, maar we kunnen er wel uit leren waarom sommige mensen succes hebben en anderen niet, ook als ze even getalenteerd zijn en even hard werken. De komende weken probeer ik wat licht te werpen op de vergeten factoren van succes, vandaag te beginnen met UW LEVENSPARTNER.

Met wat? Jawel, uw levenspartner. Romantisch als ik ben, ga ik er even van uit dat u uw partner niet gekozen hebt omdat hij of zij u potentieel succesvol zou maken. I'm looking at you, Melania. Nee, u was gewoon smoorverliefd op uw m/v/x en besloot dat het leuker zou zijn met z'n tweeën (of drieën of vieren, ik ben daar liberaal in) door het leven te gaan. Welnu, uw partner speelt een GROTE ROL in uw professioneel succes. In de naoorlogse arbeidsmarkt ontdekte men de 'huwelijkspremie': gehuwde mannen verdienen gemiddeld meer dan single mannen omdat gehuwde mannen op hun echtgenote kunnen rekenen om alle huishoudelijke taken op zich te nemen en daardoor meer tijd hebben om zich volledig op het werk toe te leggen.

De tijden zijn echter veranderd. De arbeidsmarkt wordt bevolkt door mannen én vrouwen. En hoewel vrouwen in hun professionele loopbaan op veel vlakken nog steeds meer obstakels ondervinden dan mannen, is een relatiepremie niet enkel meer weggelegd voor mannen. Dat is de conclusie van een recente vijfjarige studie van bijna 5.000 mensen. Uw partner bepaalt mee uw jobtevredenheid, uw salarisstijging en de kans op promotie. 'Ja? Dat zal dan toch niet die van ons zijn', hoor ik u mopperend in de zetel zeggen en misschien hebt u wel gelijk. Want de invloed van de partner op uw loopbaan is afhankelijk van één specifieke persoonlijkheidstrek, iets wat we conscientieusheid noemen. Partners die gedisciplineerd, ambitieus en goed georganiseerd zijn en zich plichtsgetrouw en betrouwbaar van hun taken kwijten, maken het VERSCHIL.

Waarom zijn die mannen en vrouwen beter voor uw loopbaan? U koos uw partner misschien ooit omdat u samen ontzettend veel lol had, maar ooit moet u wel samen een goed functionerend TEAM (Together Everyone Achieves More) worden. U moet ervan op aan kunnen dat uw partner tijdig de rekeningen betaalt, de kinderen ophaalt of afspraken nakomt. Een partner die 's nachts luid zingend met een glas wijn op het bed staat te springen, is altijd lachen, maar uiteindelijk moeten de kinderen 's ochtends wel op tijd in de school zijn. Daarnaast blijkt een gedisciplineerde partner ook een uitstekend rolmodel. Mensen die lang samenleven, beginnen op elkaar te lijken. Hoe beter uw partner georganiseerd is, hoe meer u het zelf ook wordt. Tenslotte leiden rust en orde tot minder stress in uw privéleven. Dat garandeert dat u uw energie kunt focussen. Een highmaintenance-partner met divastreken (zei ik al m/v/x?) kan best wel wat aandacht opeisen.

Kortom, ga vanavond wat vroeger naar huis, leg een plaatje op - Tammy Wynette's 'Stand by your man' of Lenny Kravitz' 'Stand by my woman', naargelang uw voorkeur - en bedank de persoon die misschien veel meer betekent voor uw loopbaan dan u voor mogelijk hield.

Bron: Column in de Tijd van 2 mei 2019 van Frederik Anseel Professor bedrijfspsychologie aan King’s College London

Noot: Al jaar en dag vraag ik als familiebedrijf adviseur  aan startende ondernemers (m/v) of ze een partner hebben én zo ja, wat deze er eigenlijk van vindt dat ze ‘ondernemer’ willen worden. Ik sta vaak versteld van het feit dat men dit eigenlijk niet zo goed weet of dat men het misschien wel weet maar niet durft te vertellen…  En zo komt het, dat ik bijna altijd vraag dat de kandidaat ondernemer zijn of haar partner even meebrengt bij een volgend gesprek… Kwestie van erkenning, te luisteren én op de (vele) vragen /twijfels en onzekerheden van de partner te antwoorden. De rol, de plaats en de balans van geven en krijgen in het nieuwe systeem af te toetsen. Want zonder goede partner loopt het vaak erg mis, met alle gevolgen vandien. En nu - met dit artikel - weten we ook officieel waarom?

Aantal keer bekeken

2763